Invloed van de mens

Wat voor invloed heeft de mens op de Waddeneilanden?


7000 jaar geleden kwamen er mensen wonen op het gebied in de Waddeneilanden. Sindsdien hebben de mensen invloed op de Waddeneilanden. De mensen hebben een positieve invloed op de natuur, maar ook een negatieve. De bevolking groeit zo snel dat er een steeds grotere druk komt te staan op de natuur. Dat heeft ook veel invloed op de biodiversiteit. Biodiversiteit is een begrip voor de verschillende soorten planten / dieren binnen een bepaald gebied. Door de positieve invloed van de mens hebben we in Nederland de hei, en verschillende soorten bos. Maar de mens heeft meer negatieve invloed op de natuur dan positieve. Landbouw, stedenbouw, wegenaanleg en recreatie hebben een negatieve invloed op de natuur.

Bij de Waddeneilanden is er bijvoorbeeld landbouw. Met de landbouw beïnvloeden de mensen daar het landschap in de Waddeneilanden. Mensen leven er al heel lang. Ze leven en werken al eeuwen daar. De mensen die daar leven hebben ervoor gezorgd voor hoe de Waddeneilanden er nu uit zien. Ze hebben bijvoorbeeld dijken gebouwd. De dijken die ze vroeger hadden gebouwd staan er nu nog steeds. Sommige delen in het moeras vroeger, hadden ze verhoogd om daarop te kunnen wonen. Dus ontstonden er terpen. Om droog te blijven als er iets gebeurd. En delen van de Waddenzeekwelders zijn polders geworden, die zijn omringd door dijken. In die polders leven nu dieren die er grazen, zoals koeien, paarden etc. Soms ontstaan er nieuwe kwelders, die ontstaan bijvoorbeeld langs de kust van het land. Maar meestal zijn die kwelders niet alleen door de natuur ontstaan. Mensen hebben ook iets gedaan. In die kwelders zijn er ook dieren die er grazen.

 

De minder diepe plekken in de Waddenzee heten geulen. Die worden ook steeds bewerkt. Zodat er nog steeds boten kunnen varen.

 

Alle dingen die de mensen doen op deze gebieden, beïnvloeden de landschappen. Meestal door de stroming te beïnvloeden waardoor de sedimenten op andere plekken komen dan ze naartoe zouden gaan.

 

Uiteindelijk proberen de mensen de Waddeneilanden te beschermen. Eerst met zeedijken van sterk materiaal, lange stenen rijen op de kust. Maar de laatste jaren meestal met zandsuppleties. Een zandsuppletie is het aanleggen van zand op/voor de kust. Ze storten zand op het strand en/of vlak voor de kust onder water.

Sinds 2000 moeten de mensen niet alleen de kust beschermen, maar de kust moet ook een soort van ‘meegroeien’ met de zeespiegelstijging.

 

    

Maak jouw eigen website met JouwWeb